Designing a Warehouse Industrial Style Vintage Kitchen in London

Despite being designers ourselves, we are occasionally called upon by other designers to take their concept ideas forward to reality.  Because we are both maker and designer we bring deep understanding of wood, the manufacturing process and period finishing to the conversation which enables us to add value to their ideas and create rooms of exceptional individualty and quality for their clients.

We were invited to do just this for the design team at Studio Indigo.  The practice, based in Chelsea, is one of the best design companies we work with.  Quite uniquely their teams are made up of both architects and interior designers, which gives their clients a really efficient service.  We love working with them for this reason.

This particular project was for a Victorian villa in London which was to have a modern and fresh industrial style vintage kitchen at its heart.

Initial Conceptual Idea

Studio Indigo’s initial idea was for a U shaped island on one level at the centre of the room with an integrated central hob and preparation sink.

 

 

 

The original island featured a central raised bar which enveloped a supporting post at the centre of the room.  The ovens were to be behind with tall refridgeration on a tall run alongside the main scullery sink.

 

 

 

 

Design Development

As is the case with most projects, as discussions with clients continue, ideas develop and interior architecture shifts.  One of the principle issues we all had with the initial kitchen was there was little room for larder storage.  To overcome this, we consulted with the team at Studio Indigo and commandeered some redundant space under the stairs behind the kitchen to the right  which provided ample room for larder storage for the family.  This freed up the main kitchen and allowed us to make some important improvements to the design.

Moving the larder storage out of the main kitchen freed up the design of the main run.

 

Once this was resolved, we could then turned our attention to the island, the centrepiece of the room.  Our first collective decision was that we should raise the entire front face of the island to hide the main hob from the rest of the room; hobs can be messy spaces and rarely benefit from being on view.  In rooms with tall ceilings such as this, we also find that raising an island’s height better serves the room’s proportions.

3D Renders

Once the design was agreed, a render could be produced to bring the elements of furniture to life.  At this stage it was decided to add zinc to the raised island section which had the effect of turning it into a bar from its public side, a feature which suited the client and the relaxed intention for this social kitchen space.

 

 

 

Seating Area

The initial idea for the bench seat from Studio Indigo was to create a wonderful Victorian industrial booth seat with distressed bronze finish, leather seating and shelving.  Their initial concept sketch to us below was incredibly helpful.

 

As research was undertaken into the best approach to take for this piece, it became apparent that to create the frame from mild steel, which is hollow and has rounded edges, would not deliver the crisp engineered look we were all after.  It could also buckle if fallen into, creating a safety concern,.  It was therefore decided to make the entire frame from solid brass bar.  This provided the opportunity to create a really authentic engineered look, and it also allowed us to distress the surface of the brass to add patina to the piece.

The Completed Room

Some professional images taken of the completed work are below.

industrial style kitchen

vintage style family kitchen in a georgian house

Solid Brass kitchen Bench Seat

Photo credit Studio Indigo.

Further information regarding this completed kitchen space can be found here.

 


If you would like to discuss a kitchen or joinery design project with Artichoke, please email newprojects@artichoke.co.uk or call 01934 745270

Articles

Request Portfolio

Request Portfolio

Please get in touch using the form below